athens_marathon_logo

Παπούτσι... Κάντε τη σωστή επιλογή χωρίς συμβιβασμούς

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος πλησιάζει, ένας μήνας έμεινε. Σιγά σιγά θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τον εξοπλισμό που θα σας συνοδεύσει σε αυτά τα 42 χιλιόμετρα, με σημαντικότερο όλων, φυσικά τα παπούτσια. Η αγορά διαθέτει πλέον αμέτρητες επιλογές και ο καθένας μπορεί να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει. Τι χαρακτηριστικά όμως θα πρέπει να έχει ένα μοντέλο και πώς θα κρίνουμε αν είναι κατάλληλο για εμάς; Μπορεί η «ψυχή» του παπουτσιού να είναι η σόλα, εξίσου σημαντική όμως είναι η εφαρμογή του κι εκεί θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι ώρες που θα μείνουμε με το παπούτσι στον δρόμο είναι πολλές και θα πρέπει να είναι απροβλημάτιστο, ώστε να μην μας αποσπάσει από την προσπάθειά μας.

Μέγεθος και εφαρμογή

1) Στο παπούτσι που θα επιλέξετε, είναι πολύ σημαντικό ο χώρος στα δάχτυλα (toe box) να είναι αρκετά άνετος. Μετά από κάποια ώρα, το πόδι σας θα αρχίσει να πρήζεται και θα αναζητά περισσότερο χώρο. Αν δεν τον έχει, θα υπάρξουν τριβές, ερεθισμοί ή και φουσκάλες. Φροντίστε λοιπόν το παπούτσι να μην είναι στενό μπροστά και το ύφασμα να έχει κάποια ευκαμψία (stretch fabric) ώστε να κινείται μαζί με το πόδι σας. Όσον αφορά το μήκος, θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό περίπου δύο εκατοστών. Ο γενικός κανόνας είναι ο εξής: μετράμε το μήκος του μακρύτερου από τα δύο πέλματά μας, από την αρχή της φτέρνας μέχρι το μακρύτερο δάχτυλο. Στην μέτρηση που θα πάρουμε, προσθέτουμε 1.5 εκατοστό και αυτό θα είναι το μέγεθος του παπουτσιού που θα επιλέξουμε. Αν για παράδειγμα το πέλμα μας είναι 26cm, παίρνουμε παπούτσι με μήκος 27.5cm. Η επιλογή βάσει εκατοστών είναι πολύ πιο ασφαλής, καθώς οι ενδείξεις σε EU/US/UK έχουν συχνά αναντιστοιχίες μεταξύ των εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η δοκιμή είναι ο τελικός κριτής.

choose_shoe
choose_marathon_shoe

2) Βεβαιωθείτε ότι το πίσω μέρος του παπουτσιού συγκρατεί σωστά την φτέρνα σας. Αν η περιοχή δεν «κλειδώσει», θα υπάρξουν τριβές. Ο ερεθισμός ή μία φουσκάλα στην περιοχή του αχίλλειου τένοντα, είναι ακόμη πιο ενοχλητική ή επώδυνη, από αυτόν στα δάχτυλα και μπορεί να σας χαλάσει τον αγώνα.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχάσετε, όταν θα επισκεφτείτε το κατάστημα που θα επιλέξετε για να δοκιμάσετε και να αγοράσετε τα παπούτσια που έχετε ξεχωρίσει, να έχετε μαζί σας ή να αγοράσετε τις τεχνικές κάλτσες που θα σας συνοδεύσουν στο αγώνα.

choose_marathon_shoe



Σόλα και Τεχνολογίες

Ας πάμε τώρα στο είδος της σόλας που θα επιλέξουμε. Στον συγκεκριμένο τμήμα του παπουτσιού, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Οι αφροί έχουν μαλακώσει κι ελαφρύνει, ενώ έχουν και μεγάλη επιστροφή ενέργειας. Κάποια μοντέλα δε, ενσωματώνουν και πλάκα από ανθρακονήματα (Carbon Plate). Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλα για όλους και υπάρχουν αρκετές παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν πριν την τελική μας επιλογή. Συν τοις άλλοις, η πλάκα επιφέρει πλήρη ακαμψία στο παπούτσι, κάτι που δεν ταιριάζει στο δρομικό στυλ πολλών και πιθανώς να τους κουράσει.

1. Η πρώτη από αυτές έχει να κάνει με το πόσο μαλακή είναι η σόλα. Είναι πολύ σημαντικό να νοιώθετε άνετα με το παπούτσι και να απορροφά αποτελεσματικά τους κραδασμούς σε κάθε βήμα σας. Αυτή είναι και η δουλειά του, άλλωστε.

outsole
choose_marathon_shoe2

2. Εξίσου σημαντική όμως, είναι και η σταθερότητα που σας προσφέρει. Μία υπερβολικά μαλακή σόλα αναγκάζει τις αρθρώσεις και τους ιστούς σας να δουλεύουν παραπάνω για να σταθεροποιήσουν το πόδι και να το οδηγήσουν προς τα εμπρός. Αυτό συνεπάγεται περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και φυσικά, επιπλέον κόπωση. Στα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου, όπου η κούραση έχει συσσωρευτεί και το σώμα σας είναι πιο αδύναμο, μία στιβαρή βάση αποτελεί μεγάλο σύμμαχο.

3. Θα πρέπει λοιπόν η επιλογή του παπουτσιού να γίνει και βάσει ρυθμού–στόχου. Στους δρομείς που στοχεύουν από 3:30 έως 4:00 ώρες, ο ρυθμός αγώνα τους συμπίπτει με τον ρυθμό των easy runs τους. Από τις 4 ώρες και πάνω, ο ρυθμός γίνεται ακόμη πιο αργός από αυτόν των easy runs. Συνεπώς, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να πάρουμε ένα καθαρά αγωνιστικό μοντέλο, με χαρακτηριστικά επικεντρωμένα στην ταχύτητα. Αντιθέτως, πρέπει να στοχεύουμε και να ζητάμε την άνεση, την προστασία και την σταθερότητα. Αυτά δηλαδή που μας προσφέρει ένα προπονητικό μοντέλο, σαν κι εκείνο που φορέσαμε στο μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας μας. Που το ξέρουμε και μας ξέρει.

choose_marathon_shoe2



Για τους γρήγορους

Όπως είπαμε και παραπάνω, υπάρχουν στην αγορά μοντέλα με ενσωματωμένη carbon plate. Σαν αγωνιστικά, σίγουρα δίνουν πλεονέκτημα, με την πλάκα να σε προωθεί ευκολότερα προς τα εμπρός. Απαιτούν όμως ταχύτητα για να δουλέψουν και να σου προσφέρουν το κάτι παραπάνω, όπως έχουν σχεδιαστεί. Οι πιο γρήγοροι δρομείς προφανώς και μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία των νέων αγωνιστικών με carbon plate. Ως επί το πλείστον, μιλάμε για προηγμένα υλικά με μεγάλη επιστροφή ενέργειας, χαμηλό βάρος και προώθηση από την εσωτερική πλάκα. Απαιτούν όμως και την ανάλογη μηχανική τρεξίματος για να μπορέσουν να αποδώσουν στο maximum.

Κλείνοντας λοιπόν, όποια κι αν είναι η επιλογή σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το παπούτσι τουλάχιστον σε ένα μεγάλο τρέξιμο (Long Run), πριν το φορέσετε στον αγώνα. Έτσι θα διαπιστώσετε την εφαρμογή του και την συμπεριφορά της σόλας και δεν θα βρεθείτε προ εκπλήξεων την σημαντική ημέρα.

choose_marathon3