athens_marathon_logo

Κράμπες, πού οφείλονται τελικά;


Αιτίες

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως οι μυικές κράμπες οφείλονται στην αφυδάτωση και την απώλεια ηλεκτρολυτών. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αν είμαστε σχολαστικοί στην λήψη υγρών και ηλεκτρολυτών, δεν θα αντιμετωπίσουμε σχετικό πρόβλημα.

Κι όμως, οι παραπάνω αιτίες είναι οι λιγότερο πιθανές, βάσει όσων έχουν δείξει οι μέχρι τώρα έρευνες. Η υπερπροπόνηση και η κόπωση, ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για τις κράμπες που μπορεί να προκύψουν.

krampes_3


Γεγονός είναι ότι η έρευνα γύρω από αυτές δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς δεν υπάρχει εργαστηριακά η δυνατότητα να τις προκαλέσουμε ή να τις προβλέψουμε. Το 2004, ο Δρ. Timothy Noakes του Πανεπιστημίου του Cape Town, μελέτησε τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σε 43 υπερμαραθωνοδρόμους. Οι αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν μετά τον αγώνα δεν έδειξαν διαφορές στα επίπεδα νατρίου και μαγνησίου, μεταξύ των δρομέων που είχαν περιπτώσεις κραμπών και αυτών που δεν αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα.


Αυτό δεν σημαίνει ότι η αφυδάτωση δεν παίζει κάποιον ρόλο στις πρόκληση κραμπών, είναι όμως πιθανότερη η νευρομυϊκή κόπωση ως κύρια αιτία. Οι περισσότεροι δρομείς παθαίνουν κράμπες κατά την διάρκεια μεγάλων προπονήσεων ή αγώνων και πιο συγκεκριμένα στα τελευταία χιλιόμετρα, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνει την θεωρία αυτή.


Πρόληψη

Οι ειδικοί συστήνουν κάποιους τρόπους πρόληψης. Η σωστή και επαρκής προπόνηση είναι ένας από αυτούς. Αν οι μύες έχουν συνηθίσει σε πολύωρα και μεγάλα τρεξίματα, οι πιθανότητες να εμφανιστούν κράμπες μειώνονται. Επίσης, πρέπει το μυοσκελετικό σύστημα, πέρα από τα πολλά χιλιόμετρα, να ασκηθεί και στον επιδιωκόμενο ρυθμό. Αν προπονείστε σε αργούς ρυθμούς και δοκιμάσετε πρώτη φορά να τρέξετε στον ρυθμό μαραθωνίου την ημέρα του αγώνα, είναι αρκετά πιθανό οι μύες σας να κουραστούν νωρίτερα και περισσότερο με αποτέλεσμα να πάθετε κράμπα.


Επιπλέον, οι πλειομετρικές ασκήσεις βοηθούν ιδιαίτερα στις κράμπες, αφού απαρτίζονται από αερόβιες ασκήσεις υψηλής έντασης και διατάσεις. Αυτές οι ασκήσεις ουσιαστικά “εκπαιδεύουν” τους νευρικούς υποδοχείς, ώστε να μην προκαλούνται κράμπες όταν το σώμα μας καταπονείτε έντονα και είναι κουρασμένο.